lördag, december 21, 2024

Jo jag tänkte på en sak ...

... att just den här tiden på året ställs jag inför ett av vardagens oförklarliga mysterier. Jag köper tre hyacinter på lök och ställer dem på rad i en kruka perfekt för ändamålet. De får väldigt lite vatten, nästan inget alls. Ändå blir resultatet undantagslöst, gång på gång, detsamma: en hyacint blir klart längre än de övriga två. Aldrig blir det tre lika höga. Varför, det är det jag undrar? De ser likadana ut från start!
Copyright Klimakteriehäxan

Veckans mening – om hotande granar

Hur lyder den, meningen jag läst i veckan och som fått mig att hejda mig i läsningen, om än aldrig så lite? Frågan kommer från Skriv-Robert på lördagar och denna vecka väljer jag att citera ur min "adventskalender", det vill säga boken "Selma Lagerlöfs jul" som innehåller just 24 berättelser. Jag har troget läst en om dagen utom  den 11, kom för sent i säng så då hann jag inte. Den historien spar jag nu till juldagen, som dessert! Det var den 14 när "dagens lucka" var en bit text hämtad ur den fenomenala romanen "Kejsarn av Portugallien". Jan i Skrolycka är på väg till julottan i den kolsvarta morgonen, rädd att något otäckt ska hända hans lilla nyfödda dotter som han bär i sin famn. De går genom skogen där de stora granarna känns hotande ... tänker de röva bort hans barn?

Och när man såg dem i skenet från blossen, med stora snöklumpar på grenarna, kunde man inte undgå att märka, att flera av dem som man förut trott vara träd, inte var annat än troll, med vassa ögon under de vita snöhättorna och med långa, skarpa klor stickande fram under de tjocka snövantarna.

Copyright Klimakteriehäxan

fredag, december 20, 2024

Bara dagar kvar!

Det drar ihop sig nu! Till jul, alltså. Bara dagar kvar. Vit verkar helgen inte bli, men låt oss hoppas att den blir god ändå! Elisa Matilda slänger in fem fredagsfrågor på temat jul.

  1. Hur känner du inför julhelgen? Det ska bli trevligt fast jag kommer att sakna den bortreste Sonen med familj. Inga paket till barnbarnen under granen!
  2. Vad behöver du göra i sista minuten? Har varken köpt gran eller julmat. Än.
  3. Hur kommer du att spendera julen? Hemmavid.
  4. Vad är det viktigaste under julen? Den där berömda julefriden som man hoppas ska infinna sig ... tillsammans med god mat, förstås.
  5. När klär du granen? Dan före dan. Det är sen gammalt. Därefter äter vi risgrynsgröt och tar första mackan med julskinka.
Copyright Klimakteriehäxan

torsdag, december 19, 2024

Hårt paket under granen?

Julafton nästa vecka. Väntar du dig något hårt paket (bok)? Det är Mia i bokhörnan som undrar.

Jo, trots att jag egentligen inte vill eller bör ha fler böcker i min ägo kan det nog bli någon. Oklart vilken, men jag köper den troligen själv ... det är enklast så! Sedan vill jag säkerligen stifta bekantskap med några jag köpt till familjens andra medlemmar.

Copyright Klimakteriehäxan

CITAT om tågen som inte går

Tåg använder upp mindre resurser än andra transportslag eftersom de tenderar att ställas in, vilket är bättre för planeten. Det betyder att folk börjar åka buss i stället, vilket skapar mer trängsel ute på vägarna, vilket uppmuntrar fler att lämna bilen hemma och ta tåget, vilket de inte kan, eftersom det inte går något.

-Dagens Nyheters ledarskribent Lisa Magnusson har länge retat sig på att SJ:s tåg så ofta är försenade eller helt ställs in. Men nu har hon hittat till den brittiske komikern Jason Hazeley som lyckats göra den perfekta analysen av hur strulande järnvägstrafik i själva verket är ett sätt att ligga före när man ska tänka grönt, ett magnifikt cirkelbevis! Magnusson konstaterar att "i sin hållbarhetspolicy säger SJ rätt ut att de strävar efter minsta möjliga klimatpåverkan – och vad har har väl mindre klimatpåverkan än att stanna kvar på perrongen, och i förlängningen hemma? Inget!" Nu återstår att se hur SJ lyckas med jultrafiken ... 

onsdag, december 18, 2024

Barn och böcker – en kanonbra kombo!

Vilka böcker för barn och unga uppskattar du? Det är veckans kulturfråga från Enligt O, som dessutom bjuder på en jättefin vinjettbild!

Det finns absolut favoriter, några från när jag själv var barn, några från min tid som högläsande mamma  och några nyupptäckta under min tid som högläsande farmor.

"Tant Mittiprick" (Mrs. Piggle-Wiggle) av Betty MacDonald tyckte jag var jätterolig när hon hamnade i mina barnhänder och det tror jag ungar tycker fortfarande. Ska definitivt köpa den till barnbarnen fast kanske inte riktigt än.

Jan Lööf blev väldigt populär hos oss, inte minst tack vare "Sagan om det röda äpplet". Sven Nordqvist med Pettson och Findus ska heller inte glömmas bort. Och Barbro Lindgrens "Loranga, Masarin och Dartanjang"  vilken höjdare det var/är!

Långa Farbrorn och lilla Anna. Så poppis!
Vår ljuvliga treåring kan höra allt om Lilla Anna och Långa Farbrorn (Inger och Lasse Sandberg) hur många gånger som helst. Hennes storebror har, i sin fars fotspår, tänt på "Nussekudden" av Arne Norlin. Bland nyskrivet som går hem finns det mesta kring Greta Gris (Peppa Pig) men oj så mycket "merch" som omger henne och hennes gäng ...

Att Gunilla Bergström inte hade "uppfunnit" Alfons Åberg redan när jag var liten kan jag tycka var synd, men vi har ju tagit igen det med marginal. Den stora boken om Pippi Långstrump fick jag i julklapp när jag just hade fyllt åtta. Den är flitigt läst och ihoptejpad, men jag tänker nog att den funkar för ännu en generation! 

När Sonya Hartnett fick ALMA-priset kom en ny författare in i min värld, en vars "ungdomsböcker" verkligen fungerar också för vuxna. Och av alla barn/ungdomsböcker som handlar om livet i idrottsmiljö har jag gillat Bengt-Åke Cras, som skrivit om hockey. Missa inte heller Niklas Krog, som skrivit om basket (och dessutom en del fantasy som Sonen älskade).

Kvar står ett enkelt faktum: barnböcker är viktig litteratur och man har nytta av den där läsningen livet ut. Otroligt glädjande att försäljningsstatistiken tyder på att intresset lever. Gäller bara att det väcks i alla kretsar!

Copyright Klimakteriehäxan

tisdag, december 17, 2024

Nummerbyrån

519

-Så många svenska deckare har publicerats under 2024. Det är nytt rekord! Dessutom har 111 krimhistorier översatta från andra originalspråk getts ut här. Från 2010 går kurvan över antalet nya deckare brant uppåt. Statistiken finns att hämta hos Svenska Deckarakademin, och nog blir man väl lite imponerad? Mycket läsning för vän av spänning!

måndag, december 16, 2024

Bland tomtar och troll

Tomtar och andra väsen i nordisk folktro, det är sådant som Skriv-Robert tycker att vi ska ägna oss denna tisdag för att få ihop en bra boktrio. 

Egentligen tycker jag rätt illa om "mystiska" figurer, troll, änglar och spöken, oavsett vem som skriver om dem, men visst: det måste ju finnas undantag. Och om man som jag bekänner sig till Selma Lagerlöfs fans måste man ju hacka i sig en hel del spökerier och trolldom, vare sig man vill eller inte. För spökar, det gör det i Selmas berättelser! Pekar inte på någon specifik, finns många att välja på.

John Bauers version av bergtrollet.
I trollens värld rör sig också en del författare. Och då hamnar jag hos Gustaf Fröding och hans "Ett gammalt bergtroll" (ur diktsamlingen "Stänk och flikar"). Cornelis Vreeswijk har sjungit in den, och det har han gjort med den äran! Trollet är en "ondögd och vildögd" figur och en riktig otäcking ... och Fröding var, konstaterar Cornelis med all rätt, "en hipp poet"!

Tycker också att den tomte som troget dyker upp varje jul är värd en extra tanke. För när reflekterade man senast över vad Viktor Rydbergs tomte egentligen gjorde, i den där kalla midvinternatten? Elva strofer har dikten, vi minns oftast bara den första. Det här är den näst sista och först här fattar man hur orolig tomten faktiskt, med all rätt, är för framtiden:

Tyst är skogen och nejden all,
livet där ute är fruset,
blott från fjärran av forsens fall
höres helt sakta bruset.
Tomten lyssnar och, halvt i dröm,
tycker sig höra tidens ström,
undrar, varthän den skall fara,
undrar, var källan må vara.

Copyright Klimakteriehäxan (och Viktor Rydberg också förstås ...)

7305 dagar senare ...

I dag har det gått 7305 dagar sedan jag började blogga, den 16 dec 2004  alltså för tjugo år sen just i dag. Tänk att man skulle få fylla tjugo en gång till i livet! Det hade jag inte trott. Händer förvisso inte alla ...och nej, jag förväntar mig inga presenter!

Tittar jag så på hur många inlägg jag publicerat sedan dess är siffran 8019 (detta inräknat), vilket betyder att jag minsann lagt ut mer än ett om dagen. Ja jag tror att man visserligen kan hitta "tomma" datum, men också enstaka där det finns tre dagsfärska bitar ... somliga jättekorta, andra som tagit lite längre tid för den intresserade att läsa. Inledningsvis hade jag heller inte lärt mig hur man kunde lägga in foton. Idag är bilderna jätteviktiga (och ett strulande bildbehandlingsprogram en källa till rejäl irritation).

Hur många timmar som gått åt för att hålla Klimakteriehäxan vid liv vill jag inte tänka på, väl medveten om att väldigt många av mina medmänniskor  stundtals förvisso också jag själv  tycker att jag kunde ha ägnat mig åt något nyttigare. Ett antal laptoppar har också funnits med på resan.

Nu hoppas jag på ett gott nytt bloggår, trots att jag är väl medveten om hur "omodernt" det blivit att blogga. Kan upprepa mig en gång till och påpeka, att jag gör det ju mest för min egen skull. Den dag det känns tråkigt lägger jag av!

Om ni undrar hur jag kommit fram till siffran 7305 dagar så ska jag inte låta er tro (och kanske rent av imponeras av) att jag suttit här och räknat på fingrarna. Nej då, jag tog hjälp här!

Copyright Klimakteriehäxan

söndag, december 15, 2024

Håll huvudet högt!

Hon står där i skyltfönstret och tittar ut över gatan. Hon är inte direkt "ondulerad" som man sa om noggrant friserade damer förr i världen, men numera vet vi att lite "nyvaket rufs" kräver ganska mycket jobb av en energisk frisör.

Det här håret har också fått sin noggranna behandling. Men det är i själva verket en taklampa. Om du tittar noga på bilden ser du sladden den hänger i! Lampan ingår i skyltningen som butiken tillhörande Sven-Harrys konstmuseum har, med massor av häftiga prylar. Som tur är vet jag inte var hos mig den här lampan skulle passa. Priset (kring 6000 kr) passar mig urdåligt. Men underbart rolig är den, håll med om det!

I skarp kontrast till "skylten" ovan står den här nedan. Faluröda väggar, vitt runt fönster och dörr, trappa i trä, kruka med extra grönt, lantlig miljö, rustikt rakt igenom. Och så en liten trevlig skylt som fångade mitt öga!

Skyltsöndagen är inne på spurten, så har BP bestämt. Men tio söndagar till håller vi på, vi bloggare som numera mer eller mindre medvetet ständigt letar efter skyltar där vi går fram. Det kan vara snygga, dumma, roliga eller smart skyltar, ja snart sagt vilka skyltar som helst! Vana skyltare är Angelgirl, AnkiByblixtraCarita ChristianKajsaLisa LillaSyster, Paula, PettasSusjosStefanTony och Åke.

Copyright Klimakteriehäxan

lördag, december 14, 2024

Veckans mening – om hemkänsla

Äntligen har jag läst ut "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz", Göran Rosenbergs berättelse om sin pappas öde. Stark, mycket välformulerad, berörande text som tagit mig både tid och möda att komma igenom. Tungt att läsa om alla vidrigheter som utspelade sig under Förintelsen, tungt att ta in vilka livslånga trauman de som överlevde fick tampas med. Att komma till ett helt nytt land betydde på sätt och vis att börja om på nytt, men det förflutna fanns förstås alltid med. Det är Skriv-Robert som efterlyser Veckans mening på lördagar. Man väljer en mening man nyss läst, en som orsakat en aldrig så liten extra paus i läsningen, för en snabb eftertanke. Jag väljer denna:

 Att vara hemma är att bli förstådd utan att behöva säga så mycket.

Copyright Klimakteriehäxan

fredag, december 13, 2024

Luciadag – med tur eller otur?

Den 13 december varje år är de framme, mina två favoritlucior. Mina gamla besökare känner igen båda: Dottern i full mundering, med Sonen lite i bakgrunden. Och så Lisa Larssons lussebrud, ur hennes serie Adventsbarn, i keramik. Figurerna, som blivit otroligt populära, tillverkas fortfarande på fabriken i Gustavsberg. Tärnor, stjärngossar och tomtar ingår. 

Båda mina älsklingslucior
är blonda med lugg, båda är otroligt söta och båda kommer att fortsätta lussa med mig så länge jag lever och vet var jag har dem ... Dottern lussar dock inte "live" längre så vitt jag förstått.

Årets Lucia-dag råkar infalla på en fredag, och det skulle väl kunna oroa en och annan. "Fredag den trettonde" är ett urgammalt begrepp med rötter ända in i antiken, och den har också viss betydelse i kristen tro. Men begreppet som "otursdagen framför alla andra" började inte spridas förrän på 1800-talet och riktigt vanligt blev det först på 1900-talet.

Idag har Elisa Matilda dagen till ära valt tur-och-otur-tema för sina fem fredagsfrågor:
  1. Har du någon gång haft en lyckodag där allt gick rätt? Skulle tro det, men har råkat glömma den dagen ...
  2. Har du någonsin upplevt något riktigt oturligt på en fredag den trettonde? Skulle tro det, men har råkat glömma den fredagen ... har ju upplevt så många ...
  3. Vilka är dina tankar om skrock, som att gå under en stege eller att en svart katt korsar din väg? Undviker att gå under en stege, eftersom jag skulle kunna få något i huvudet. Tar ganska lätt på skrock i övrigt, svarta katter är fina (även om jag gillar de randiga mest).
  4. Har du någon gång undvikit något för att du trodde det skulle ge otur? Minns inte det. Men minns att jag hittade en fyrklöver just innan mitt första barn skulle födas, det tog jag som ett gott tecken!
  5. Tror du på karma? Inte i den buddhistiska grundmeningen åtminstone. Svårt begrepp att hantera tycker jag. Tror mig aldrig ha använt ordet!
Copyright Klimakteriehäxan

torsdag, december 12, 2024

När sista sidan aldrig blev läst

Lucia i morgon, en väldigt mörk tid. Har du någon gång gett upp en bok för att den varit för  deprimerande? Frågan kommer från Mia i bokhörnan eftersom det är torsdag och därmed dags för ännu en helgfråga.

Och svaret är ja, visst har jag det. Den första var "Selambs" av Sigfrid Siwertz, och då gick jag fortfarande på gymnasiet. Maken till eländiga människor hade jag aldrig stött på vare sig i livet eller i andra böcker, den blev aldrig utläst. Första gången jag inte kom till en boks sista sida.

Repetition pågår inför morgondagen.
Motverkar all depression.
När jag blev nyfiken på Marianne Lindberg de Geers dagbok "Faktiskt tyvärr" blev jag också om inte direkt deprimerad så i alla fall besviken. Hennes vardagsliv var inte mer spännande än mitt eller ditt, dagboksanteckningarna inte ens särskilt välskrivna. Likväl har hennes femte dagboksomgång just kommit ut mellan hårda pärmar, och DET kan jag tycka är rätt deprimerande! Släpps inte in hemma hos mig, vare sig för 225 kr från bokhandeln eller gratis från biblioteket.

Katarina Frostenson bjöd 2019 på boken "K" som var ett försvarstal för hennes man, mer känd som Kulturprofilen i Svenska Akademiens solkigaste utkant. Ack vilken eländigt sorglig bok! Författarinnan slog knut på sig själv för att oskyldigförklara sin karl, men det gick bara inte att läsa. Hon hade t o m mage att citera sig själv och gamla egna "geniala" formuleringar! Klart deprimerande liksom hela händelseförloppet i akademien när Skandalen svepte fram och Sara Danius fick ta skiten.

Så om nu lussenattens mörker ska skingras av något i bokväg får man nog leta i en annan hylla, en där exempelvis feelgood är inhyst, eller varför inte en härlig kärleksroman? Gärna med lite humor som piggar upp en och annan boksida!

 Copyright Klimakteriehäxan

onsdag, december 11, 2024

Värmande juldryck – eller?

När dagarna är grå och kvällen kommer krypande tidigt kan man längta efter något gott att dricka, något värmande och uppiggande. Det finns ju glögg förstås, både med och utan alkohol, men även annat! I årets julnummer av Icas kundtidning Buffé finns ett tips, ett recept som om man följer det till punkt och pricka garanterat piggar upp sin konsument. En stund i alla fall. Eller åtminstone påverkar.

Receptet är för två personer och resultatet blir en "Julig Irish Coffee", klar på en kvart. Det var länge sedan jag drack en Irish Coffee, det är absolut dags! Eller vad säger du? Kanske har du redan hemma alla ingredienser som behövs? I så fall är det bara att sätta igång! Här är receptet:

Rätt glas har jag. Bara drycken fattas.
Du ska ha:
1 dl vispgrädde
4 tsk farin- eller strösocker
1 krm malen kanel
i krm malen ingefära
3 dl nybryggt kaffe
6 dl whisky
½ tsk rivet apelsinskal

Och du gör så här:
1. Vispa grädden lätt
2. Fördela socker, kryddor och kaffe i två glas eller muggar. Spara lite kryddor till topping.
3. Rör ner whisky och toppa med grädde. Strö över lite kryddor och apelsinskalet.

Då återstår frågan tillsammans med vem du ska avnjuta denna drink som nästan fyller ett halvlitersglas. Försök inte bjuda mig, för att jag skulle kunna få i mig tre deciliter whisky är helt otänkbart, oavsett hur många fantastiska kryddor du sätter till. 

Tidningen har ett litet tips som avslutar receptet: detta är gudomligt gott också utan whisky. Ja, då kanske denna juldryck rent av går att dricka? Allt blir ju bättre om inte Tryckfels-Nisse får vara med. Och om sanningen ska fram vill jag egentligen inte ha nån whisky alls.

Copyright Klimakteriehäxan

tisdag, december 10, 2024

Damernas Nobel-tisdag

Denna tisdag är inte bara tisdag, det är också Nobeldagen. Då passar Skriv-Robert på att föreslå ett mycket lämpligt tema för tisdagstrion: Kvinnliga nobelpristagare.

Genom åren har 18 kvinnor fått priset, jag har bekantat mig med hälften av dem tror jag. Selma Lagerlöf var först av dem alla när hon belönades 1909. Jag är ett stort Selma-fan och läser just nu ett stycke om dagen av texterna i "Selma Lagerlöfs jul" som består av 24 berättelser och är min perfekta adventskalender. Har läst mycket av henne men ändå tror jag att det finns mer att hämta! 

Sigrid Undset från Norge blev nummer två i raden av skrivande kvinnor som befanns värdiga ett Nobel-pris. Hon fick det 1928. Hennes "Kristin Lavransdotter" är en av de bästa kärleksromaner jag läst!

Den senaste kvinnliga Nobel-pristagaren jag läst och gillat är Annie Ernaux, fransyskan som fick priset 2022. Då hade jag redan tagit mig igenom flera av hennes böcker, från att ha ramlat över "Sinnenas tid" (Passion simple) på en bokrea. En chansning som gick hem!

Några pristagare har jag försökt mig på utan att bli charmad. Behöver kanske inte peka ut dem, de klarar sig ju bra utan min beundran ... men ibland är det väldigt svårt att förstå hur Svenska Akademien tänker när de samlar sig till beslut den där torsdagen i oktober, år efter år. De frågar förstås aldrig mig om råd ... för då hade både Joyce Carol Oates och Margaret Atwood redan prisats, och Chimamanda Ngozi Adichie skulle stå på kö ... kanske tillsammans med Jennifer Clement ...

Om du nu vill friska upp ditt minne så får du här namnen på samtliga kvinnor som fått Nobel-priset i litteratur, i kronologisk ordning: 1909 Selma Lagerlöf (Sverige), 1926 Grazia Deledda (Italien), 1928 Sigrid Undset (Norge), 1938 Pearl Buck (Kina och USA), 1945 Gabriela Mistral (Chile) 1966 Nelly Sachs (Tyskland och Sverige) 1991 Nadime Gordimer (Sydafrika), 1993 Toni Morrison (USA), 1996 Wislawa Szymborska (Polen), 2004 Elfriede Jelinek (Österrike), 2007 Doris Lessing (Persien and Storbritannien), 2009 Herta Müller (Rumänien och Tyskland), 2013 Alice Munro (Kanada), 2015 Svetlana Alexievich (Vitryssland), 2018 Olga Tokarczuk (Polen), 2020 Louise Glück (USA), 2022 Annie Ernaux (Frankrike) och 2024 Han Kang (Sydkorea).

Copyright Klimakteriehäxan